Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 14.02.2014.
03:33
M. Đorđević - Vesti A
U avgustu 1915. Srbiji je zapretila nova opasnost, rat sa Bugarima.
Petak 14.02.2014.03:49
Rat samog Srpskog naroda protiv Bugara, Madjara, Austrijanaca, Nemaca, Siptarskih goveda pa onda Srba katolika tzv Hrvata, Slovenaca i dosta srpskih muslimana u njihovim redovima ... a nasi veliki saveznici Englezi i Francuzi koje nam dovedose Karadjordjevici, ostadose jako daleko, ostavise nas same. Mislim da bi takim vodjama i genijalni Sloba pozavideo na ovakvom vojevanju. A tek o posleratnim potezima da ne govorimo. Neko bi rekao da je dobro da jos uvek postojimo, ako se to tako zove.
Petak 14.02.2014.05:43
Sta bi bilo i ostalo od nas da su nas obrenovici branili, mesto Karadjordjevica.u ovom velikom ratu? Nista ne bi ostalo od nas. setimo se ustanka Srba u hercegovini, protiv turskog zuluma.pomoc iz Srbije nije stigla, milan obrenovic je cak pretio dobrovoljcima koji su otisli u hercegovinu.taj ustanak pod nazivom Nevesinjska puska je propao iz gore navedenih razloga. sam Bog nam je poslao cika Peru obucenog oficira, u visokim stranim skolama. ....marsirala kralja Petra garda
Petak 14.02.2014.05:55
Ili kad su se i usudili ti obrenovici da ratuju, kao sto je bio rat protiv bugarske 1885, prolazili smo ko bosi po trnju.od bugara??? Tu je tvrdoglavi milan obrenovic (prvo otpustivsi, prekaljene i iskusne oficire iz vojske)zeleo da glumi vojskovodju(gde nije imao ni znanje ni vojno iskustvo)i mnogobrojna Srbska vojska je pregazena ko plitak potok.od bugara????? zamislite prvi Svetski rat, da nas je vodio onaj mali babojebac, sto je bacen s balkona????? Ne verujem da bi postojali danas ..korak ide za korakom...a ja junak za barjakom
Petak 14.02.2014.13:56
Gospodine Keserovicu, ti se neces naljutiti na starog druga ... prvo nista od ovoga sto si napisao nije istorijski tacno, sem delimicno podatka o ratu sa Bugarskom. To nije bio preko potreban rat ali 'bosi po trnju' za rat gde je poginulo par stotina ljudi je nezahvalan izraz ako za referentnu tacku uzmemo milione Srba izginule u ratovima Karadjordjevica. Ustanak u Hercegovini su svakako pomagale i Srbija i Crna Gora, da te podsetim i jedna i druga su bile pod patronatom Rusije i nisu smele da ratuju bez njenog odobrenja ali krisom - jesu. Petar nije pomagao Srbima u Hercegovini nego velikim silama. Da, on je bio profesionalni vojnik ali koje vojske?
Petak 14.02.2014.13:57
Posle svih ratova Obrenovica Srbija je u najgorem slucaju ostajala na istom, posle Karadjordjevica je potpuno nestala. Balkanski ratovi su dogovor velikih sila, prakticno iste te teritorije je oslobodio kralj Milan a na istoku i zapadu i vise, samo sto mu ih nisu dali. Dali su ih Karadjordjevicima jer su ovi pristali da rasture Srbiju i stvore Jugoslaviju, podrzani radikalima i Pasicem koji tu ideju zagovaraju od XIX veka, iz tog razloga organizujuci bune i atentate na Obrenovice, podrzani Francuskom i Engleskom. Posto si redovan sa kafanskim biserima oprecnim istorijskim podacima, ja necu vise da pisem. Neka pise jedan od nasih najvecih autora za XIX vek, Dusan Baranin:
Petak 14.02.2014.13:58
Na Cetinju je doslo do sporazuma da Srbija i Crna Gora upute zajednicku notu velikim silama povodom turskih zlocina, cime bi pravdale ustanak raje u Hercegovni i Bosni. Medjutim, nota nije upucena, jer se tome 'apsolutno' usprotivila Rusija. U februaru 1876.godine, vlada je pomisljala da posalje Ristica u Carigrad. Ristic je hteo zatraziti da se uprava srpskih crkava i skola u Bosni i Hercegovini poveri mitropolitu Srbije Mihailu, kao pocetak zavodjenja srpske administracije u tim oblastima. Ali rsticeva misija se izjalovila, i to opet zbog Rusije. Naime, Rusija je Bosnu i Hercegovinu sa Sandzakom i Kosovom vec mnogo ranije bila obecala Austriji koja je tezila da prodre u dolinu Vardara
Petak 14.02.2014.14:01
a odatle u Solun. Austrija je zauzvrat dopustala da sav ostali deo Balkana pripadne sferi interesa Rusije, gde bi ova stvorila Veliku Bugarsku. Zato je Rusija sve pokusaje Srbije i Crne gore da se umesaju u diplomatske razgovore o Hercegovackom ustanku gusila u samom pocetku.' D.Baranin, Kralj Milan,strana 91. I pored toga, Srbija i Crna Gora su tajno ucestvovale u hercegovackom ustanku. Beogradom su marsirale hiljade dobrovoljaca koji su regrutovani i slati u Hercegovinu. Poverenik Crne Gore u ustanku je bio Peko Pavlovic a Srbije Mico Ljubibratic. Velike sile su pretile a onda je iz inostranstva ubacen Petar Karadjordjevic pozajmivsi ime legendarnog heroja Petra Mrkonjica
Petak 14.02.2014.14:07
U Srbiji su postojale ozbiljne sumnje da su ga ubacile velike sile kako bi napravio sukob izmedju dinastija i tako ugusio ustanak. Hercegovacki ustanak ce biti direktan povod za II Srpsko-turski rat u kom ce Srbija i Crna Gora osloboditi Srpske zemlje a onda neke od njih za stolom ponovo izgubiti zahvaljujuci Rusiji i Austriji. Mogu da navedem detalje njihovog oslobodjenja od Beograda do Gracanice i Skoplja ali sta vredi kada ti prijatelju zivis u Francuskoj i zato po svaku cenu hoces da opravdas Francuze i njihove ucenike Karadjordjevice. Sta to znaci, da nasi gastarbajteri koji zive u Engleskoj treba ovde da nas ubedjuju da su nam oni prijatelji? Neko ce pomisliti da si samoziv. Ne zameri
Petak 14.02.2014.14:34
PS Interesantan je onaj deo u kom pises sta bi bilo da su nas Obrenovici 'branili'. Vidis, za skoro jedan vek vladavine Obrenovica, Srbija ni jednom nije dosla u situaciju da se brani. Samo je napadala i to postupno i oprezno i dobijala (sem rata sa Bugarima koje je branila Rusija u kom smo izgubili svega 750 ljudi). Ako te neko napadne, ti si vec negde napravio veliku gresku, a ako te napadne pola Evrope, i sve komsije oko tebe, potpuno usamljenog, to znaci da nije rec o greskama nego da te je vodjstvo zrtvovalo. Pozdrav.
Petak 14.02.2014.15:26
Za jedan vek vladavine kolko su to prosirili teritoriju?za pola Niskog sreza mozda.za Srbsko Vojvodstvo bi im trebalo milenijum. Dosli su snalazljiviji i odlucniji.Karadjordjevici.
Petak 14.02.2014.16:12
Znas li da je Nis zadrzan uz pretnju jedinom savezniku Rusiji ratom jer je taka Srbija bila protiv njenog interesa? I mala li je teritorija kad 450.godina nije bilo nicega? Znas li koliko je Nemanjicima trebalo da nas prosire eto bas u toliku teritoriju iako nisu oslobodili Srbiju iz visevekovnog ropstva kao Obrenovici? I gde su sad te teritorije koje su 'oslobodili' Karadjordjevici? Sta su oni osvojili reci mi i za koga? Daj cinjenice, pusti pesme. Srpska Bosna i Srpska Makedonija zahvaljujuci njima Srbiju skoro da videti nece i sto je najgore sad su u daleko gorem polozaju nego onomad upravo zahvaljujuci njima jer u pola Bosne i celoj Makedoniji Srba vise nema. Nisam siguran o cemu pricas.
Petak 14.02.2014.22:09
Ne mogu, ne zivim u Parizu. Ja sam u Srbiji a ovde smo svi gubitnici zahvaljujuci tim 'pobednicima' i njihovim londonsko-pariskim mentorima, nasim velikim prijateljima. Ne ljutim se ali me boli sto su mi unistili zemlju, ja drugu nemam.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)